Smakebit på søndag: Løgnenes konge

No les eg debutromanen til den amerikanske forfattaren John HartLøgnenes konge. Boka kom ut i 2005, og den norske utgåva eg har lånt på biblioteket er frå 2008, utgitt på Hr. Ferdinand forlag (no oppkjøpt av Vigmostad & Bjørke). Dei andre bøkene til Hart er utgjevne på Font forlag, - der finst òg Løgnenes konge i pocketutgåve. Dei fire bøkene hans er frittståande og ein treng ikkje ta omsyn til kronologi.

Hart er ein ypparleg forteljar; skildringane hans av det dystre og mørke er spesielt bra. Språket hans er uhyre elegant, og han skriv med ein ironisk distanse som gjer at historiane hans har noko ekstra.

Eg-personen i Løgnenes konge er advokaten Work. I starten av boka får han beskjed om at faren Ezra, som òg var advokat og som har vore sakna i halvtanna år, er funnen drepen.

"Og plutselig lå han der. Det glimtet svakt i ribbeina gjennom en lang revne i en skjorte jeg hadde glemt, men nå husket temmelig godt. Han så ut som et slags ødelagt krusifiks, med den ene armen utstrakt og beina samlet."

Me skjønnar at forholdet til faren har vore vanskeleg, og Work har òg eit kjærleikslaust ekteskap:

"Jeg bar ølen min inn i vakuumet av tausheten hennes og satte meg i yndlingsstolen min. Nakken hennes var bøyd, huden lyste blekt som knoklene på Ezra, og et ubevegelig mørke hadde lagt seg under kinnbeina".

Mor til Work døydde under uvisse omstende same kveld som den valdelege og svært velståande faren forsvann. Sidan Work står som einearving, vert han mistenkt for å ha drepe faren. Sjølv mistenkjer si eiga syster Jean, men det er umuleg for han å avsløra denne mistanken for politiet. Work leitar desperat etter sanninga. Han må berga Jean frå mistanke samstundes som han kjempar for si eiga sak. For politiet og statsadvokaten handlar det kun om å skaffa tilstrekkelege bevis for at nettopp Work kan siktast, tiltalast og varetektsfengslast:

"Hvis det lyktes meg å slippe ut herfra, skulle jeg aldri ta min frie vilje for gitt. Jeg hadde tilbrakt det meste av livet i et fengsel som jeg selv hadde skapt, fanget bak gitre av frykt, forventninger og andres oppfatninger; og ingenting av det betydde noe som helst. At far måtte bli drept og jeg selv arrestert for at jeg skulle innse dette, fikk meg nesten til å le, men latteren hadde ingen plass her og ville aldri ha det heller. Jeg måtte finne en utvei."

Les meir:
John Hart - ein mørk forfattar


Kvar søndag fristar Mari frå Flukten fra virkeligheten oss med litterære smakebitar.
Her kan ein dele nokre linjer frå ei bok med andre og kanskje sjølv få gode bok- og bokbloggtips.

8 kommentarer

Lena

14.04.2013 kl.12:05

Låter som en spännande bok.

Ewelina

14.04.2013 kl.12:10

Låter som en bra bok! Tack för smakebiten :)

Monika

14.04.2013 kl.12:19

Mörk och dyster låter bra :)

Tine

14.04.2013 kl.12:55

Jeg har lest flere av John Hart sine bøker, og de får alltid høye terningkast av meg. Denne her fikk en 6`er :)

Beathe

14.04.2013 kl.13:26

Har ikke fått lest noen av Hart sine bøker enda men de står høyt oppe på listen min. Tusen takk for smakebiten:) Ha en fin dag videre:)

Artemisia

14.04.2013 kl.13:34

Dette virket interessant og jeg likte smakebitene. settes på ønskerseglisten.:) Ha en fin dag.:)

Melusine

14.04.2013 kl.13:52

Virker absolutt som en bra bok!

anette

14.04.2013 kl.17:03

Nydelig bokomslag!! Jeg har virkelig sansen for John Hart etter å ha lest "Brødrene fra Iron House", flott smakebit :)

Skriv en ny kommentar

beroene

beroene

52, Luster

Bok åleine gjer ingen klok, sa kjerringa, ho svidde grauten med nasen i kokeboka.

Kategorier

Arkiv

hits